Sociale media nieuws en inspiratie

Van entertainment naar marketing: zo zet je TikTok in voor jouw merk

Geschreven door Nadja Desmet | 18/09/2024

TikTok, een platform dat begon als een toevluchtsoord voor dansjes en lip-sync video’s, is vandaag veel meer dan dat. Het is een krachtig marketingkanaal dat wereldwijd door bedrijven wordt ontdekt om creatieve content te delen, merkbekendheid te verhogen en nieuwe doelgroepen te bereiken.

Maar wat maakt TikTok zo uniek, en waarom zou jouw bedrijf ook moeten overwegen om mee te doen?

 

Waarom kiezen voor TikTok?

 

1. Virale kansen, ook voor bedrijven

TikTok biedt bedrijven, merken en organisaties de kans om viraal te gaan, zelfs zonder duizenden volgers. Door het algoritme, dat content promoot op basis van engagement, kan een video zomaar miljoenen mensen bereiken. De potentie om viraal te gaan maakt het platform een aantrekkelijk kanaal voor zowel grote merken als kleine ondernemers.

2. Creativiteit en authenticiteit staan centraal

TikTok verschilt van andere sociale media doordat het platform authenticiteit boven gepolijste advertenties verkiest. Voor bedrijven betekent dit dat ze niet hoeven te investeren in dure producties. Een simpel filmpje waarin je medewerkers een leuke uitdaging aangaan, of een behind-the-scenes van je bedrijf, kan al veel impact maken. Het draait om menselijkheid, creativiteit en plezier.

3. TikTok is er niet alleen voor jongeren

Hoewel TikTok vooral populair is onder jongeren, groeit het platform snel onder oudere doelgroepen. Steeds meer dertigers en veertigers ontdekken de kracht van TikTok, waardoor het interessant wordt voor bedrijven die zich niet per se op jongeren richten . Deze bredere doelgroep biedt veel kansen, zeker voor bedrijven die een jong en energiek imago willen uitstralen, of die inspelen op de trends van vandaag.

4. Samenwerken met influencers en User-Generated Content

TikTok biedt unieke mogelijkheden om samen te werken met micro-influencers. Dit zijn mensen met een kleine, maar zeer trouwe fanbase, die vaak dichter bij je doelgroep staan dan grote influencers. Daarnaast is User-Generated Content (UGC) een groot voordeel: klanten en volgers maken zelf content rond jouw producten of diensten. Dit is een van de meest geloofwaardige vormen van mond-tot-mondreclame.

 

5. Adverteren op TikTok: Laagdrempelig en effectief

Met tools zoals TikTok for Business en TikTok Ads Manager kunnen bedrijven gemakkelijk hun eigen advertenties maken, optimaliseren en opvolgen. Voor bedrijven die nog twijfelen, is dit een uitstekende manier om met een kleiner budget toch grote resultaten te boeken. Campagnes kunnen gelokaliseerd worden, wat vooral handig is voor bedrijven die op meerdere locaties actief zijn.

 

TikTok cijfers in België

In België zijn er momenteel meer dan 4 miljoen TikTok-gebruikers van 18 jaar en ouder, wat neerkomt op ongeveer 43% van de volwassen bevolking. TikTok blijft vooral populair onder jongeren, maar ook andere leeftijdsgroepen beginnen steeds meer de app te gebruiken. De meeste gebruikers zitten in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar, maar er is ook groei te zien bij mensen van 25 tot 34 jaar (bron).

Gemiddeld spenderen Belgische gebruikers zo’n 89 minuten per dag op TikTok, en openen de app meerdere keren per dag. Het platform is vooral aantrekkelijk voor merken en bedrijven die jonge doelgroepen willen bereiken, aangezien deze groep zeer actief is op de app.

Als jouw bedrijf overweegt om TikTok in te zetten, kan het een sterke tool zijn om een jonger publiek te bereiken, mits je de nadruk legt op authentieke en creatieve content.

Er zijn ook B2B-bedrijven die TikTok succesvol hebben geïntegreerd in hun strategie. Ze richten zich dan bijvoorbeeld op employer branding, het aantrekken van jong talent, of het delen van innovatieve bedrijfsprocessen op een speelse manier.

Ook het gebruik van user-generated content en samenwerkingen met micro-influencers biedt kansen voor B2B-bedrijven.  Dit helpt om op een natuurlijke en minder commerciële manier producten of diensten onder de aandacht te brengen.  VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, heeft bijvoorbeeld al succesvolle campagnes gevoerd op TikTok, gericht op jongeren, waarbij filters en creatieve video’s zijn ingezet om betrokkenheid te creëren.

De uitdaging voor B2B op TikTok ligt vooral in het vinden van een manier om hun boodschap af te stemmen op het platform, zonder dat het geforceerd overkomt.

Als bedrijven willen inspelen op TikTok, is het belangrijk om de platformspecifieke stijl te omarmen: korte, authentieke en vaak humoristische video’s, waarbij het menselijke aspect voorop staat. Hoewel TikTok nog geen alledaagse keuze is voor bijvoorbeeld B2B bedrijven, kunnen bedrijven die bereid zijn om creatief te zijn, zeker succes boeken.

 

Bekijk de opname van deze online expertsessie in Someflex 

 

 

Conclusie: tijd om TikTok in te zetten voor jouw bedrijf! 

 

Nu is het moment om je merk op een verrassende, authentieke manier te laten schitteren op TikTok.

Bedrijven, merken en organisaties die zich creatief durven profileren, weten hun doelgroep te boeien en te betrekken op manieren die andere platformen niet bieden.

TikTok biedt je de unieke kans om je merk op een ongeziene manier te promoten, en met de snelgroeiende populariteit van het platform is dit hét moment om te starten met experimenteren en te ontdekken hoe TikTok jouw marketingstrategie kan versterken.

 

Wil je weten hoe TikTok werkt voor jouw bedrijf?

Bij Someflex heb je direct toegang tot een uitgebreide verzameling korte videolessen over TikTok:


1.
Waarom zet je in op TikTok?

Leer waarom TikTok dé plek is voor bedrijven om hun doelgroep te bereiken.
Met 9 korte videolessen krijg je inzicht in de waarde van dit platform.

2. Van start met TikTok

In 13 korte videolessen ontdek je hoe je jouw eerste stappen op TikTok zet en de app creatief gebruikt voor jouw merk.

3. Professioneel Account

Deze 6 videolessen helpen je bij het opzetten van een TikTok Pro-account, waardoor je toegang krijgt tot geavanceerde statistieken, tools en advertentiemogelijkheden.

4. SEO op TikTok

Optimaliseer je video’s en leer in 6 lessen hoe je hashtags en trends slim inzet om beter gevonden te worden op TikTok.

5. Adverteren op TikTok

Met 11 lessen leer je hoe je effectieve advertentiecampagnes opzet die jouw producten of diensten perfect onder de aandacht brengen van het juiste publiek.

 

Daarnaast biedt Someflex maar liefst 96 handige snacks (leerprikkels van 1 minuut): korte, krachtige tips en hacks om je TikTok-skills naar het volgende niveau te tillen. Of je nu snel wil leren hoe je trends ontdekt, muziek toevoegt aan je video’s, of virale content maakt – met deze snacks blijf je altijd voorop!

En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ook 6 inspirerende expertsessies van 60 minuten voor je klaarstaan, die je diepgaand begeleiden in het succesvol inzetten van TikTok voor jouw bedrijf:

 

1. TikTok Boost Traject - Deel 1 & Deel 2

Deze tweedelige sessie biedt je een stap-voor-stap begeleiding om je TikTok-strategie op te bouwen. Van de eerste stappen tot het optimaliseren van je content en strategie, je krijgt praktische tips en inspirerende cases om meteen toe te passen.

2. Altijd inspiratie voor TikTok en Reels

Geen inspiratie? Geen probleem! In deze sessie leer je hoe je continu nieuwe ideeën kunt genereren voor TikTok en Instagram Reels. Laat je creativiteit stromen en blijf relevant door de nieuwste trends en formats te ontdekken.

3. TikTok voor professioneel gebruik: Inspirerende voorbeelden uit Vlaanderen (en Nederland)

Leer van de besten! Ontdek in deze sessie inspirerende succesverhalen van bedrijven en organisaties uit Vlaanderen en Nederland die TikTok effectief inzetten voor hun marketingdoelen.

4. Met een sterk DNA impact maken op TikTok

In deze sessie leer je hoe je je merk-DNA vertaalt naar authentieke en impactvolle content op TikTok. Zorg ervoor dat je merk herkenbaar en uniek blijft, terwijl je toch inspeelt op de speelse en creatieve mogelijkheden van het platform.

5. Use Case: Promojagers op TikTok!

Hoe zet je TikTok in om specifieke doelen te bereiken? Aan de hand van de community “Promojagers” ontdek je hoe zij TikTok inzetten om hun doelgroep te betrekken en deals te promoten, en welke lessen jij kunt meenemen voor jouw strategie.

 

Met deze expertsessies en ons brede aanbod aan videolessen, snacks en hacks, ben je helemaal klaar om TikTok te gebruiken als een krachtig marketingplatform voor jouw bedrijf.

Schrijf je nu in bij Someflex en ontdek alles wat je nodig hebt om van TikTok een succes te maken voor jouw merk!

 

 

Kijk live of de opname nadien van deze nieuwe online expertsessie.