Het hing al langer in de lucht. Elon Musk heeft het sociale media kanaal Twitter gekocht. In totaal legt de eigenaar van SpaceX en Tesla 44 miljoen dollar, ofwel 41 miljoen euro, neer voor Twitter. De voorbije maanden heeft hij al verschillende hints gegeven voor zijn plannen. Maar wat betekent deze overname voor de gebruikers, voor de verbannen Trump en voor de wereld?
Een verrassing is het niet meer. Dat mag ook niet als je kijkt naar alle tweets die Musk de voorbije weken en maanden heeft geplaatst. Daarin hintte hij vaak naar een mogelijke overname. Elon Musk dook 20 dagen geleden nog op als grootaandeelhouder van het bedrijf. Op 14 april liet de ondernemer weten dat hij de app effectief wilde overnemen. In eerste instantie ging Twitter niet in op het bod van Musk. Maar even later gingen ze alsnog rond tafel zitten met hem. Met succes blijkt nu.
Zo heeft Musk het ook meermaals gehad over vrijheid van meningsuiting. Iets waar de topman van verschillende gigantische bedrijven enorm veel waarde aan hecht, en waar hij als eigenaar van de app dus ook zeker aan zal werken in de toekomst. Hoe dat eruit zal zien, zullen we moeten ontdekken in de komende maanden.
Om te beginnen zal er geen sprake zijn van concurrentieproblemen. Musk bezit geen ander mediabedrijf en kan zijn focus binnen dit domein dus leggen op Twitter. Dat Musk fan is van het platform is ook al langer duidelijk. Niet alleen met zijn persoonlijk profiel is hij heel actief op het kanaal, ook met zijn bedrijven zoals SpaceX en Tesla is hij erg actief op Twitter.
Toch is er nog geen sprake van een duidelijk businessplan bij Musk. Al zijn er wel een aantal pistes waar hij al een licht over liet uitschijnen. Zo heeft hij in een persbericht gezegd dat hij het Twitter-algoritme ‘open source’ wil maken. Dat betekent dat iedereen een kijkje kan nemen in de softwarecode van het sociale media kanaal. Zo wil hij meer transparantie en gaat hij iedere gebruiker de mogelijkheid geven om te zien waarom het algoritme bepaalde beslissingen neemt. Die transparantie vindt Elon Musk erg belangrijk.
Ook de term ‘online dorpsplein’ komt sinds het nieuws dat Musk Twitter overneemt, vaker opduiken. Dat dorpsplein is bij ons in Someflex al langer dé term als we het hebben over sociale media & hoe te gebruiken. We zijn dan ook blij dat deze opgepikt wordt door de mensen aan de knoppen. Hoe dat dorpsplein er na de overname van Musk zal uitzien, blijft voorlopig een raadsel. Wij blijven er in ieder geval een gezellig plein van maken. Wees welkom!
Binnen die transparantie wil Musk ook werken aan vrije meningsuiting. Zelf noemt hij het ‘een fundament binnen een functionerende democratie’. Zo tweette hij ook al eerder over zijn plannen om minder beperkingen te leggen op het sociale mediagebruik wat betreft de vrijheid van meningsuiting.
Of dat wil zeggen dat Elon Musk de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump, terug zal toelaten op het kanaal, is niet bekend. Wat wel zeker is, is dat Trump geen interesse heeft om terug te keren naar Twitter. Ook niet nu Elon Musk de eigenaar van het bedrijf is. Donald Trump heeft het namelijk druk genoeg met het naar de beurs brengen van zijn eigen sociale netwerk ‘Truth Social’. Volgens verschillende kenners zou een terugkeer van Trump naar Twitter ook betekenen dat zijn eigen sociale media kanaal geen bestaansreden meer heeft.
Tot slot. Twitter kondigt al een aantal maanden abonnementen aan, en heeft er zelfs al een aantal updates rond gelanceerd. Ook dat wil Elon Musk aanpakken en concreter maken. Zo wil hij het verdienmodel uitbreiden door abonnementen met extra diensten, opties en vooral minder reclame uit te werken voor gebruikers. De stap om te betalen met cryptomunten zou ook erg snel gezet kunnen worden met Musk aan het hoofd van Twitter.
Dat Twitter niet meer hetzelfde zal zijn, staat vast. Toch lijken er voorlopig geen updates te komen die impliceren dat de kwaliteit van de app voor de gebruiker zal dalen. De tijd zal uitwijzen hoe en wanneer de nieuwe updates van Twitter zullen uitrollen. Wij zijn en blijven jouw vinger aan de pols.