menu
close_24px

AI: Jouw collega voor snellere en efficiëntere contentproductie

 

Gebruik deze AI-tools en verbeter zowel de kwaliteit als de efficiëntie in elke fase van de contentproductie

Het creëren van content is een proces, met veel verschillende stappen van brainstormen tot analyse achteraf. Gelukkig zijn er tegenwoordig slimme AI-assistenten beschikbaar die ons helpen om het allemaal wat vlotter te laten verlopen. Soms zijn dit aparte tools, en soms zijn het AI-integraties in bestaande tools. In dit blogbericht nemen we je mee door het volledige content productieproces en laten we zien hoe AI je kan helpen in elke fase, inclusief handige tools die je vandaag nog kunt gebruiken. 

Zoals je zal zien, is ChatGPT het Zwitsers zakmes onder de AI-tools, zeker als je ziet in hoeveel stappen van het contentproductieproces je het kunt inzetten.


Contentproductie


Stap 1: Pre-productie - Het fundament leggen

Dit is de voorbereidende fase waarin je de basis legt voor je content. Hier hoort brainstormen bij, waarin je samen ideeën verzamelt en bepaalt welke invalshoek het beste past bij jouw doel en doelgroep. Verder kun je ook een overzicht (een contentplan) maken van wat je wilt gaan creëren en wanneer je dit wilt publiceren. Dit helpt je om het overzicht te behouden en ervoor te zorgen dat je consistent content kunt leveren. Het belangrijkste is dat je nadenkt over het doel van je content: wil je informeren, inspireren of activeren?

  • Brainstormen: In deze fase is het belangrijk om creatieve ideeën te genereren. AI-tools zoals ChatGPT (OpenAI) kunnen hierbij helpen door relevante onderwerpen en invalshoeken te suggereren op basis van populaire thema's en trends. Daarnaast zijn er tools zoals Perplexity AI en  Search GPT die jouw zoeken op het internet met AI kunnen ondersteunen bij het vinden van inspiratie en relevante informatie tijdens het brainstormproces.  Notebook LM kan hierbij een extra laag toevoegen door alle ideeën en notities gestructureerd op te slaan en toegankelijk te maken, zodat je niets vergeet en steeds overzicht houdt. Denk hierbij aan het verzamelen van verschillende invalshoeken, het bedenken van catchy titels of zelfs het genereren van een lijst met mogelijke onderwerpen. Dit helpt je om sneller op gang te komen en niets te vergeten. 

  • Contentplanning: Met sociale media planningstools kun je niet alleen je content kalenders opstellen, maar ook automatisch suggesties krijgen voor optimale publicatiemomenten. Door AI te gebruiken om analyses te doen van je vorige content, kun je voorspellen welke onderwerpen goed zullen presteren en gericht inspelen op wat er leeft binnen je doelgroep. Dit helpt je om op het juiste moment content te publiceren. Met tools zoals ChatGPT kun je bovendien de statistieken uit jouw sociale media analyseren en hierop actie ondernemen. 

  • Doelgroepanalyse: Met behulp van AI kun je beter begrijpen wie je doelgroep is en welke onderwerpen hen interesseren. Ook meer generieke AI-tools zoals ChatGPT kunnen helpen bij het analyseren van statistieken, zoals waar je doelgroep zich online bevindt, welke influencers ze volgen en welke trefwoorden ze vaak gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je je content nog beter kunt afstemmen op de wensen en behoeften van je publiek.



Stap 2: Productie - Content creëren

In deze fase ga je daadwerkelijk aan de slag met het creëren van de content. Dit kan variëren van het schrijven van een blogartikel, het opnemen van een video of podcast, tot het maken van visuals, car of infographics. Het is belangrijk om hier de juiste tools en methodes te gebruiken om kwalitatief goede content te creëren die je boodschap helder overbrengt.

  • Tekst schrijven: Voor het schrijven van teksten zijn er verschillende AI-tools beschikbaar die je helpen om de eerste versie te maken. ChatGPT (OpenAI), Claude (Anthropic), CoPilot (Microsoft), en Gemini (Google) zijn bijvoorbeeld uitstekende opties. Claude is een AI-assistent die je kunt inzetten voor tekstcreatie, samenvattingen en complexe analyses. Deze tools zorgen ervoor dat je snel een goed fundament hebt dat je kunt aanpassen en finetunen. Ook om blogartikelen, social media posts of productomschrijvingen te schrijven. Deze tools zorgen ervoor dat je snel een goed fundament hebt dat je kunt aanpassen en finetunen. Ze kunnen ook helpen om een consistente tone-of-voice te behouden, en suggesties geven voor pakkende intro's en afsluitingen.

  • Visuals creëren: AI kan ook helpen bij het maken van aantrekkelijke visuals. Midjourney is bijvoorbeeld een krachtige tool voor het creëren van unieke visuals op basis van tekst prompts. Canva heeft daarnaast AI-ondersteunde ontwerpfuncties die automatisch een lay-out maken die visueel sterk is. Canva heeft bijvoorbeeld AI-ondersteunde ontwerpfuncties die automatisch een lay-out maken die visueel sterk is. Voor unieke afbeeldingen kun je ook DALL-E of Midjourney gebruiken om op basis van tekst prompts originele illustraties te genereren. Dit bespaart tijd en biedt je de mogelijkheid om echt onderscheidende content te maken zonder dat je een grafisch ontwerper nodig hebt. Er zijn nog veel AI-tools om visuals te creëren, denk maar aan CoPilot Designer, Freepik, Runway, Leonardo... 

  • Video, audio en voice-over: Tools zoals Pictory, Lumen5, Animoto kunnen helpen om op basis van je tekst een video te genereren, compleet met beelden en ondertitels. Opus Pro en Capcut zijn tools die je kunnen helpen bij het editen van video's. Met HeyGen kun je ook AI-video avatars maken, wat zorgt voor een professionele en dynamische uitstraling. Voor ondertitels met AI is Captions dan weer onze favoriet. Voor voice-overs zijn er meerdere handige tools, zoals Elevenlabs die realistische stemmen bieden zonder dat je zelf hoeft in te spreken.

Stap 3: Post-productie - Fijnslijpen en optimaliseren

Dit is de afwerkingsfase waarin je de content nog eens grondig doorneemt, bewerkt en optimaliseert. Bij een video betekent dit bijvoorbeeld monteren en muziek toevoegen, maar bij tekst kan dit het redigeren of toevoegen van aantrekkelijke visuals zijn. Ook het controleren op spelling en grammatica en het optimaliseren van de content voor zoekmachines (SEO) horen bij deze fase. De focus ligt op het perfectioneren van je content voordat het naar buiten gaat.

  • Redigeren en verbeteren: AI kan helpen bij het redigeren van je teksten. Grammarly en LanguageTool zijn handige tools die niet alleen spelling- en grammaticacontroles uitvoeren, maar ook suggesties geven om je zinnen vloeiender en leesbaarder te maken. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je teksten professioneel overkomen. ChatGPT 4.0 met canvas kan je ook ondersteunen bij het verbeteren van je teksten door in de tekst meteen feedback te geven op stijl, tone-of-voice en consistentie. Voor SEO-optimalisatie kun je specifieke tools gebruiken, die helpt om je tekst zoekmachinevriendelijk te maken door bijvoorbeeld te adviseren over trefwoorden en de juiste structuur.

  • Transcripten en ondertitels: Voor video’s zijn er tools zoals Opus Pro, Riverside, Capcut en Captions die automatisch transcripten en ondertitels genereren wat zeer handig is. Dit helpt je content toegankelijker te maken voor een breder publiek, inclusief mensen die video's zonder geluid bekijken. 

Stap 4: Distributie - Je content de wereld insturen

Nadat de content klaar is, is het tijd om deze te verspreiden. Hierbij bepaal je via welke kanalen jouw content de doelgroep het beste kan bereiken. Denk aan sociale media zoals Instagram, LinkedIn of Facebook, je eigen website, een nieuwsbrief, of misschien zelfs een persbericht. Het kiezen van het juiste kanaal is cruciaal om ervoor te zorgen dat je boodschap goed aankomt bij de beoogde doelgroep.

  • Sociale Media Planning: Tools zoals BufferHootsuite, Meta Business Suite en Planable maken gebruik van AI om de beste momenten voor publicatie te identificeren, zodat je content meer zichtbaarheid krijgt. Bovendien voeren deze tools vaak ook analyses uit om je contentstrategie verder te verfijnen. Hiermee kun je sneller je sociale media voorzien van relevante posts en weet je zeker dat je boodschap goed aansluit op je doelgroep.

  • Doelgroeptargeting: Met AI-tools zoals Meta Ads Manager kun je op basis van data een specifieke doelgroep targeten, waarbij AI suggesties geeft voor wie het meest waarschijnlijk betrokken zal raken bij je content. Hierdoor kun je efficiënter adverteren en weet je zeker dat je het meeste haalt uit je budget.

  • Repurpose van content: Een slimme manier om je content optimaal te benutten is door het te 'repurposen'—oftewel hergebruiken. AI-tools kunnen hierbij enorm helpen. Zo kun je bijvoorbeeld een lange blogpost omzetten in meerdere social media posts, een video samenvatten tot een kortere teaser, of een podcast transcriptie gebruiken als basis voor een artikel. Tools zoals ChatGPT en Opus Clip kunnen je helpen om bestaande content snel en efficiënt om te zetten naar nieuwe formaten. Dit zorgt ervoor dat je meer waarde haalt uit elke contentcreatie, terwijl je publiek op meerdere manieren wordt bereikt.

Stap 5: Analytics - Meten is weten

In deze laatste stap meet je de prestaties van je content. Dit doe je door te kijken naar statistieken zoals views, likes, shares, en engagement. Wat werkte goed en wat niet? Je leert hieruit welke content aanslaat bij je doelgroep en welke strategieën voor verbetering zorgen. Op basis van deze gegevens kun je toekomstige content optimaliseren, zodat je steeds beter inspeelt op de wensen en behoeften van je publiek.

  • Prestaties meten: De statistieken van de sociale media kanalen zelf, Google Analytics, maar je kunt ook gebruikmaken van AI-tools zoals HubSpot en Zoho Analytics om diepere analyses te maken van je publiek en hun gedrag. Door deze data te exporteren en vervolgens te analyseren met behulp van AI-tools zoals ChatGPT, ga je van data naar inzichten. Deze inzichten kunnen ervoor zorgen dat je volgende content nog beter aansluit bij de behoeften van je publiek.

  • A/B testen: Er zijn verschillende tools beschikbaar voor A/B-testing, zoals Unbounce. Deze tools bieden AI-gedreven A/B-testing waarmee je verschillende versies van je content kunt vergelijken om te zien welke de beste resultaten oplevert. Dit helpt je om data-gedreven beslissingen te maken en zorgt ervoor dat je content steeds effectiever wordt.


AI voor strategie en terugkerende taken

AI kan niet alleen helpen bij het creëren van content, maar ook bij het aanscherpen van je content- en marketingstrategie. AI ziet bijvoorbeeld verbanden tussen marketingdata die je als mens minder goed of minder snel ziet. Het kan je helpen bij het opstellen van buyer persona’s, het optimaliseren van de klantreis, en het in kaart brengen van de marketing en content van concurrenten. Daarnaast zijn AI-agents (Custom GPT's bijvoorbeeld) in opkomst, die specifieke terugkerende taken kunnen uitvoeren, zoals het maken van een nieuw stuk content of het automatisch genereren van rapporten. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen efficiënter kunt werken, maar ook strategisch sterker staat.

 

AI: jouw co-creator en versneller in het volledige contentproductie proces

AI kan je helpen om elke fase van het content productieproces te versnellen en te verbeteren, van brainstormen tot distributie en analyse. Het kan zelfs repetitieve taken overnemen (door het maken van CustomGPT's bijvoorbeeld), suggesties doen en zorgen voor een grotere efficiëntie, zodat jij je kunt focussen op het creatieve en strategische aspect van je content. Of je nu net begint met contentcreatie of al een doorgewinterde professional bent, AI biedt talloze mogelijkheden om je werk te verbeteren.

Wil je meer weten over hoe je AI kunt inzetten voor jouw contentstrategie?
Wil je meer weten hoe je deze AI-tools kunt inzetten om jouw contentcreatie en marketing te versnellen? Ontdek in ons leerpakket hoe AI niet alleen tijd bespaart, maar ook zorgt voor een betere strategie en uitvoering. 

Conclusie: Tijd voor actie!

Het is duidelijk: AI-tools zijn niet alleen de toekomst, ze zijn het heden! Bedrijven die deze tools integreren in hun workflow besparen niet alleen tijd, maar vergroten ook hun creatieve mogelijkheden en verhogen hun impact.

Of je nu AI wilt inzetten om teksten te genereren, visuals te maken, video’s te editen of ondertitels toe te voegen—de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bij Someflex kun je direct aan de slag met een uitgebreid aanbod aan cursussen, expertsessies en praktische snacks die je leren hoe je AI effectief kunt gebruiken voor je contentstrategie en marketing.


Wat kun je leren bij Someflex? Hieronder vind je een niet-limitatieve lijst. We breiden ons leeraanbod permantent uit. Alles inbegrepen in het leerpakket, voor een vast bedrag. 

Bij Someflex krijg je toegang tot deze en vele andere tools die je helpen om AI effectief in te zetten in jouw dagelijkse taken, van contentcreatie tot videoproductie en automatisering.


We volgen permanent alle ontwikkelingen op de voet en passen onze lessen voortdurend aan.  Zo blijf je altijd up-to-date met de laatste AI-trends en -tools, zonder extra kosten.

 

1. ChatGPT voor beginners en gevorderden

Leer hoe je ChatGPT kunt gebruiken om snel en efficiënt teksten te genereren voor diverse doeleinden, zoals blogs, productbeschrijvingen, en sociale media-content. Deze lessen richten zich zowel op beginners als gevorderden, zodat iedereen de kracht van AI voor tekstcreatie kan benutten. Je leert ook hoe je met Custom GPT's bepaalde taken kunt vereenvoudigen en zo enorm veel tijd kunt besparen. 

 

2. AI voor beeldcreatie (DALL-E, Midjourney, Leonardo AI)

Ontdek hoe je indrukwekkende visuals kunt maken zonder designervaring. AI-tools zoals DALL-E, Midjourney en Leonardo AI helpen je om unieke afbeeldingen te genereren op basis van tekstinstructies, perfect afgestemd op je contentstrategie. Of het nu gaat om creatieve beelden voor blogs, advertenties of sociale media, deze tools bieden eindeloze mogelijkheden.

 

3. Videobewerking met Runway en Opus Pro

AI maakt videobewerking eenvoudig en snel. In deze lessen leer je werken met Runway en Opus Pro, krachtige AI-tools waarmee je in korte tijd professionele video’s kunt creëren zonder technische kennis. Of je nu video’s voor marketingcampagnes maakt of interne bedrijfsvideo’s, deze tools helpen je om snel en efficiënt video’s van hoge kwaliteit te produceren.

 

4. Captions voor ondertiteling

Automatische ondertiteling is essentieel voor video’s op sociale media. Bij Someflex leer je hoe je met Captions snel en nauwkeurig ondertitels kunt genereren, zodat je video’s meteen klaar zijn voor publicatie. Dit is een enorme tijdsbespaarder voor iedereen die regelmatig video’s produceert.

 

5. AI Automations voor efficiëntie

In deze korte videolessen leer je hoe je met AI-tools repetitieve taken kunt automatiseren en zo je workflow efficiënter maakt. Of het nu gaat om het automatiseren van contentplanning, rapportage of het genereren van sociale media posts, AI helpt je om tijdrovende taken te versnellen en te stroomlijnen.


6. HeyGen voor video-avatars

Met HeyGen kun je AI-avatars gebruiken om video’s te maken waarin jouw teksten gepresenteerd worden. Dit is een handige tool voor het maken van trainingsvideo’s, presentaties of zelfs marketingmateriaal, zonder dat je zelf voor de camera hoeft te staan.

 

7. AI-strategie: De toekomst van AI in contentcreatie

In de opnames van expertsessies van Someflex leer je over de strategische aspecten van AI. Dit omvat niet alleen hoe je AI-tools kunt gebruiken, maar ook de juridische en ethische overwegingen die komen kijken bij het gebruik van AI in de toekomst van contentcreatie. Dit geeft je niet alleen praktische tools, maar ook strategisch inzicht in de mogelijkheden en uitdagingen van AI. Je krijgt ook een stap-voor-stap plan dat je kunt gebruiken om een AI-policy te maken.  

 

👉 Schrijf je in bij Someflex en ontdek alles wat AI voor jou kan betekenen!

Alle cursussen en ook onderstaande aankomende expertsessies zijn inbegrepen voor een vast bedrag. 
Kijk live of de opname nadien. 

 

 

 50 manieren waarop je AI kunt inzetten - 14 november 2024

Krijg inzicht in de vele manieren waarop je AI kunt gebruiken om je marketing en contentcreatie te verbeteren.

50 manieren waarop je als marketeer AI-1

 

 Aan de slag met Microsoft Copilot - 28 november 2024

Leer hoe Microsoft Copilot je kan ondersteunen in je dagelijkse contentcreatie en workflow.

CoPilot

 

 Boost je HR-content met AI - 5 december 2024

Ontdek hoe je met AI HR-processen kunt optimaliseren, van contentcreatie tot data-analyse.

Boost HR content met AI

 

 De kunst van prompts schrijven - 12 december 2024

Ontdek hoe je krachtige prompts schrijft voor AI-tools om de beste resultaten te genereren, zowel voor tekst als beeld.

Kunst van prompts

 

Met Someflex haal je het meeste uit AI. Het uitgebreide leeraanbod helpt je om meteen van start te gaan, of je nu een beginner bent of al gevorderd in het gebruik van AI-tools.

 

👉 Schrijf je vandaag nog in bij Someflex en ontdek hoe AI je contentcreatie en marketingstrategie kan transformeren!

 

Deel dit artikel